Låt oss anta att en kota inte är bruten utan att en eller flera kotor sitter snett. Nerven kan då bli svullen (ödem med en aseptisk inflammation) och kan tappa sin kraft. Signalerna till hjärnan blir i det fallet begränsade, eller rent av felaktiga. Hjärnan får felaktig information och styr kanske fel. Teamet kroppen och hjärnan är inte i bästa form utan samspelet haltar. Genom att räta upp ryggraden och därmed
normalisera utrymmet för nerver och blodkärl, försvinner svullnader och begränsningar och därmed funktionsnedsättningar. Exempel på funktionsstörningar som beror på att nerverna som går längs ryggraden fått ett begränsande utrymme:
- Om det är den fjärde bröstkotan (Th4), kan man känna obehag i bröstet, som om man skulle få en hjärtinfarkt. En rak ställning av ryggen innebär att obehaget och smärtan försvinner.
- Om det är den fjärde ländryggskotan (L4) så kan man få ont i ett knä, eftersom nerven som går ner till knät är klämd upplevs smärta då längre ner eftersom nerven blir svullen lokalt. En rak rygg innebär att svullnad och därmed också smärta försvinner i knät.
- Om det är vid den 4:e ländryggskotan (L4), så kan man uppleva pirr i benen, det som också kallas restless legs på engelska. Det beskrivs ibland som om någon har myror i byxorna. Man har helt enkelt svårt att sitta still på grund av att så många strösignaler skickas ut i benen och tillbaka upp till hjärnan. Efter behandling, alltså upprätning av ryggraden så att nerven återfår sitt normala utrymme, så försvinner dessa besvär och man är fri från sitt pirr i benen.