7. Vad händer om teamet kropp och hjärna inte fungerar optimalt och orsaken beror på att blodkärl är klämda i någon del utmed ryggraden?

När ett blodkärl är klämt utmed ryggraden, utmed en eller flera kotor, medför det försämrad blodförsörjning, alltså genomblödning. Det kan vara smärtsamt, eller visa sig att den utsatta delen, till exempel ett ben, en fot eller ett finger, blir blåaktig och kall. Om cirkulationen inte förbättras så avtar nyuppbyggnaden av vävnad och slaggprodukter transporteras inte bort i tillräcklig grad. Vävnaden
mår inte bra.
Samma begränsningar i blodflödet kan även uppstå i huvudet. Det kan hända om exempelvis den översta nackkotan, den närmast huvudet är snedställd, då begränsar det blodflödet upp till hjärnan, bland annat via den inre halsartären, Arteria Corotis Interna, och den yttre halsartären, Arteria Carotis Externa. Vid torticollis är atlaskotan snedställd. En snedställd atlaskota medför en partiell begränsning av blodflöde till huvudet och hjärnan som kan yttra sig på flera olika sätt. Ofta blir man blek om kinderna. Ögonen kan tappa sin starkare färg. Örsnibbarna kan bli kalla. Man får ofta huvudvärk, som inte avhjälps nämnvärt av huvudvärkstabletter. Ibland får man migränliknande huvudvärk, med kräkningar som påföljd om huvudvärken är extra stark. Huvudvärken är ofta ensidig, det vill säga finns på vänster eller höger sida beroende på hur låsningen av atlaskotan sitter. Patienter beskriver ofta att huvudvärken sitter ensidigt framme vid pannan, ofta bakom ena ögat.
Vid behandling av bäckendysfunktion, när atlaskotan glider till normalläge, normaliseras även utrymmet för blodkärlet. Kärlet återfår sin fulla kapacitet och flöde. Kroppen och hjärnan återgår till funktionellt
normalläge.
Då en snedställning av atlaskotan medför oliksidigt blodflöde till hjärnhalvorna, så arbetar de två hjärnhalvorna inte i samtakt. Mellan våra två hjärnhalvor finns en vävnad som kan liknas vid ett slags bredband med en stor samling nervtrådar (corpus callosum). Dessa trådar hjälper till med kommunikationen mellan höger och vänster hjärnhalva. Vid snedställd atlaskota har ena hjärnhalvan begränsat blodflöde. Vi tror att det påverkar vår förmåga till god kommunikation mellan de båda hjärnhalvorna på ett negativt sätt. Detta behöver givetvis verifieras.
God kommunikation mellan de båda hjärnhalvorna underlättar vår förmåga att sortera intryck från såväl ögon (syn) och öron (hörsel) som känsel och lukt. God kommunikation mellan hjärnhalvorna underlättar
också möjligheten för oss att kunna fokusera, det vill säga att kunna sortera bort information som inte är viktig för oss. När vi fokuserar frigör vi tankekraft åt rätt intryck som vi vill ha, inte åt alla intryck som bombarderar oss och som hindrar vår koncentrationsförmåga.
För att avgöra vad som är viktigt för oss, om vi behöver fly, spela död eller gå till attack, måste vi ha god kontakt med vår hjärnstam, den äldsta och först utvecklade delen i vår hjärna. Där fattar vi beslut om hur vi ska bete oss för att överleva. När atlaskotan är snedställd, så har vi begränsat och oliksidigt blodflöde till delar av hjärnan. När bredbandet inte fungerar optimalt och sorteringsfunktionen i det limbiska systemet, som filtrerar information och ser igenkänningsnycklar, inte har full kapacitet, så ökar andelen osorterade intryck ner till vår hjärnstam. Det blir lätt en överdriven form av basala överlevnadsreaktioner såsom aggressivitet (attack) eller introvert beteende (spela död).
Genom att räta upp hela ryggraden, det vill säga behandla bäckendysfunktionen, ställer sig atlaskotan rätt och blodet får fri passage i kärlen till hjärnan. Båda hjärnhalvorna fungerar normalt och liksidigt. Bredbandet återfår sin fulla funktion och därmed förbättrade möjligheter till sortering av intryck och ökad fokusering. Filtrerad och rätt information kommer till hjärnstammen och i och med det förbättras impulskontrollen som inte längre blir så överdriva och intensiva. Överdriven aggression och överdrivet introvert beteende minskar. Detta kan ske omedelbart efter en första bäckendysfunktionsbehandling, eller ske över några månaders tid, givet att ryggraden är rak med full genomblödning till hjärnan och till kroppen. Huvudet och kroppen-teamet sitter ihop i ett fint samspel.